Niskokaloryczne cebule kryją w sobie minerały i oleje, które przyspieszają metabolizm i pomagają rozbijać zalegające w organizmie pokłady tłuszczu. Znajdziemy w nich również kwercetynę – antyoksydant pomagający w zwalczeniu nowotworów. Szpinak jest bogatym źródłem wielu ważnych w procesie odchudzania składników, miedzy innymi wapnia i żelaza. Papryki – nawet te łagodniejsze w smaku – zawierające substancje powodujące długotrwałe (ponad 20 minut od momentu spożycia) wydzielanie się w organizmie ciepła pomagającego w szybszym spalaniu kalorii. Posypanie całości gałką muszkatołową pomoże łatwiej przyswoić ostry aromat cebuli i – czasem gorzkawy – smak surowego szpinaku. 

Składniki odżywcze : 

Witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, K ,

kwas foliowy ; wapń, chrom, miedź,

jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor,

potas, cynk; bioflawonoidy; kwercetyna;

związki siarki; typtofan