Różowe naleśniki z twarogiem i owocami,to pomysł na odświeżenie klasycznych naleśników z serem i to w pełni naturalnie! Doskonałe na obiad, kolację lub deser. Przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym.

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 3-4

Składniki:

Sok naturalny

  • burak- 1/2, pokrojonego w mniejsze kawałki
  • maliny- 1/2 szklanki

Naleśniki:

  • jajka – 2 sztuki
  • mleko- 1 szklanka
  • woda – 1 szklanka
  • mąka- 200g
  • tłuszcz- 1-2 łyżki
  • sól- szczypta (opcjonalnie)
  • cukier- szczypta (opcjonalnie)

Nadzienie

  • twaróg – 300g
  • miód – 2-3 łyżki
  • cynamon- szczypta
  • owoce- 2 szklanki (u mnie maliny i borówki)
  • mięta – do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie:

Sok: Buraka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Razem z malinami umieszczamy w wyciskarce z drobnym sitem i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.

Naleśniki: Jajka mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Dodajemy  przesianą mąkę, tłuszcz, sól i cukier (jeśli używamy). Wszystkie składniki mieszamy do bardzo dokładnego połączania. Dodajemy sok i ponownie mieszamy. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni przez niecałą minutę z każdej strony (do zarumienienia). Drobno zmielony twaróg mieszamy z miodem i cynamonem (opcjonalnie). Rozsmarowujemy na naleśnikach, posypujemy świeżymi owocami i zawijamy w trójkąty.