ŚNIADANIE CUKRZYKA
03 Apr 2019

ŚNIADANIE CUKRZYKA

Cukrzyca jest przewlekłą choroba metaboliczną, która wynika z zaburzeń wydzielania i działania insuliny – hormonu wytwarzanego w trzustce. Nazwa choroby pochodzi od łacińskich słów – diabetes mellitus , które oznaczają ” cedzenie wody przez ciało” oraz “słodki jak miód”. Oba określenia wiążą się z istotnymi objawami cukrzycy: wzmożonym pragnieniem, częstym oddawaniem moczu i wysokim stężeniem cukru we krwi. Dieta diabetyka powinna być odpowiednio zbilansowana i różnorodna, aby dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Owoce, których nie zaleca się diabetykom, to między innymi banany, winogrona oraz owoce suszone. Wiąże się to z wysoką zawartością cukrów prostych w tych owocach i wysokim indeksem glikemicznym. Do diety można natomiast włączyć soki z owoców o niskim indeksie glikemicznym, warzywne lub warzywno – owocowe, wtedy otrzymamy napoje o niskim IG.

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 2 średnie grapefruity
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Obierz cytrusy i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Włóż owoce do wyciskarki i wyciskaj sok.
  3. Wymieszaj, dodaj siemię lniane, cynamon (w/g uznania), przelej do szklanek.