Ketchup jest nieodłącznym dodatkiem w każdej kuchni. Pasuje jako dodatek do hot dogów, hamburgerów, frytek. Dobry ketchup idealnie uzupełnia też przekąski takie jak nuggetsy.

Dzisiaj zrobimy pyszny, zdrowy i domowy ketchup z użyciem wolnoobrotowej wyciskarki Hurom. Do dzieła!

 

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 biała cebula
  • Sól
  • Sok z cytryny
  • Ocet (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Umyte pomidory kroimy na ćwiartki
  2. W wyciskarce umieszczamy pomidory i cebulę, by wycisnąć z nich sok
  3. Sok przelewamy do garnka, dodajemy sól, sok z cytryny i gotujemy
  4. Zawartość gotujemy aż uzyskamy odpowiednią konsystencję, ewentualnie doprawiamy jeszcze sokiem z cytryny lub solą. Można również dodać odrobinę octu.
  5. Gdy ketchup ma już odpowiednią konsystencję przelewamy go do wyparzonych wcześniej słoików i pasteryzujemy przez ok. 20 min.

Jeśli lubisz bardziej słodki ketchup, możesz dodać podczas gotowania łyżkę miodu. Jeżeli wolisz jednak ketchup odrobinę bardziej pikantny – możesz dodać podczas gotowania pieprz i ostrą paprykę.

Uwagi: Przygotowany w ten sposób domowy ketchup możemy przechowywać nawet do miesiąca.