Czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego pokrzywa parzy?
Zgłębiliśmy ten temat, znalezienie odpowiedzi nie było trudne, roślina po prostu broni się przed roślinożercami oraz szkodnikami. Kontakt pokrzywy ze skórą kończy się uczuciem pieczenia, swędzenia i bąblami.

Dlaczego warto zaryzykować i pokusić się o zebranie pokrzywy?
Otóż pokrzywa zawiera imponująco dużo substancji odżywczych, które wpływają bardzo korzystnie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Są to między innymi:

Żelazo, wapń, potas, krzem, fosfor, jod, sód, witaminy A, C, B2 i K, ponadto sterole roślinne, polisacharydy, tanina, flawonoidy, lignany, histamina, kartotenoidy, acetylochlorina oraz wiele więcej.

Substancje te leczą i chronią organizm człowieka przed wieloma chorobami i dolegliwościami, min:
Alergiami sezonowymi i pokarmowymi, reumatyzmem, artretyzmem, chorobami nerek, dolegliwościami kobiecymi. Ponadto pokrzywa w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia włosy oraz zwiększa ilość krwi poprzez produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny.

Gdzie i kiedy zbierać pokrzywę?
Pokrzywę należy zbierać w maju, w tym miesiącu zawiera najwięcej substancji odżywczych, natomiast kwitnąca pokrzywa nie nadaje się do spożywania. Pokrzywę należy zbierać w miejscach oddalonych od aglomeracji miejskich, gdzie zanieczyszczenie jest jak najmniejsze. Najlepszym miejscem są obszary wiejskie, warto jednak zrobić research i dowiedzieć się czy w okolicy, w której planujemy zrywać pokrzywę nie używano nawozów.

Zbierając pokrzywę zaopatrz się w gumowe rękawiczki aby zapobiec poparzeniom.

Jak spożywać pokrzywę?
Aby zapewnić sobie zapas pokrzywy na cały rok wystarczy wycisnąć sok za pomocą wyciskarki Hurom, po czym przelać do foremek do lodu i zamrozić. Kostkę mrożonego soku pokrzywowego rozpuść w szklance ciepłej wody, pij raz dziennie.

Pokrzywa nie dla każdego!
Kobiety w ciąży, zwłaszcza w pierwszym trymestrze nie powinny pić soku z pokrzywy ze względu na właściwości oczyszczające, które mogą przyczynić się do poronienia.

Cukrzycy przyjmujący leki nie powinni spożywać pokrzywy ponieważ nasila ona działanie leków.

Pokrzywa wspomaga produkcję i krążenie krwi dlatego co najmniej tydzień przed zabiegiem operacyjnym nie zaleca się spożycia.

Zainspiruj się zielonym sokiem z dodatkiem pokrzywy – Sok z pokrzywy nie parzy!