Wyjaśnijmy czym jest sok utrwalany metodą wysokociśnieniową oraz jakie posiada wartości odżywcze

Chcesz pić soki ale tak naprawdę nie masz pewności które rozwiązanie będzie dla Ciebie bardziej korzystne – zakup świeżych soków sklepowych czy też wyciskanie świeżych soków w domu? Spróbujemy rozwiać wszelkie wątpliwości i zajrzeć co tak naprawdę znajduje się w tak zwanych świeżych sokach z półek sklepowych.

Na czym polega proces utrwalania wysokociśnieniowego

W najprostszych słowach w procesie wysokociśnieniowej pasteryzacji woda o wysokim ciśnieniu napiera na sok wymuszając produkcję specyficznych bakterii które przedłużą świeżość i przydatność do spożycia. Sok z wyciskarki wolnoobrotowej pozostaje świeży tylko przez parę dni, natomiast sok sklepowy utrzymuje świeżość nawet do kilku tygodni. Czy tak naprawdę sok który został wyciśnięty kilka dni temu można nazwać świeżym i odżywczym?

Przejdźmy do faktów

Podczas pasteryzacji w której dochodzi do wzrostu temperatury można dostosowywać ilość substancji odżywczych oraz smak soku. Proces wysokociśnieniowej pasteryzacji jest unikatowy ponieważ zamiast podnoszenia temperatury używana jest zimna woda aby po odpowiednim zapakowaniu i przechowywaniu sok pozostał świeży. Zimna woda ma na celu zniszczenie mikroorganizmów, producenci używający tej metody chwalą się obniżonym ryzykiem zanieczyszczenia soku oraz zwiększonym bezpieczeństwem.

Przeciwnicy

Tyle samo jest zwolenników co przeciwników tej metody, ci drudzy twierdzą, iż producenci soków zrobią wszystko aby zwiększyć sprzedaż omamiając konsumentów bajkami o większej „świeżości” oraz „ilości składników odżywczych.”

Głównym argumentem przeciwko pasteryzacji wysokociśnieniowej jest jej podobieństwo do zwykłej pasteryzacji cieplnej, która sprawia, że właściwości soku zmieniają się a probiotyki i enzymy stają się bierne. Ponadto konsumenci nie wiedzą jak długo przed zakupem sok stał w sklepie. Nie ma jednoznacznych dowodów na szkodliwość czy korzystny wpływ technologii wysokociśnieniowej. Każde badanie udowadniające korzystny wpływ tej metody jest obalane badaniem które udowadnia szkodliwość tej metody, co jest bardzo dezorientujące.

Tak naprawdę to konsument decyduje o tym jaki sok wybierze, na szczęście jest wiele opcji do wyboru i miejmy nadzieję, że większość wybierze tą zdrowszą.


Dla tych którzy jednak wolą te najświeższe soki proponujemy wyciskarkę wolnoobrotową Hurom. Będziesz pewien/a co znajduje się w Twoim soku oraz kiedy został wyprodukowany – wiedza bezcenna!