Wiele mówi się dzisiaj o tym, by nie marnować żywności. Internet zalewają przepisy, dzięki którym można przygotować smaczne i pożywne dania z resztek, które w przeciwnym razie zostałyby prawdopodobnie przez nas wyrzucone. Oczywiście, nie bez znaczenia jest również fakt, że dzięki wykorzystaniu resztek możemy zaoszczędzić nasze pieniądze, rozsądniej planując domowy jadłospis. Często robisz soki? Uwielbiasz ich smak? Pulpa z wyciskarki zazwyczaj ląduje w Twoim domu w koszu? Czas to zmienić! Okazuje się bowiem, że istnieje szereg sposobów na to, by zagospodarować te pozornie niepotrzebne pozostałości po przyrządzaniu soków.

Jak wykorzystać pulpę z wyciskarki?

            Po wyciśnięciu soku resztki owoców lub warzyw nie wyparują magicznie z naszego urządzenia, dlatego warto się zastanowić nad tym, jak wykorzystać odpady z wyciskarki w postaci pozostałej pulpy? Powstaje więc pytanie: co zrobić z miąższem z wyciskarki? Jak go zagospodarować? Sucha pulpa, którą produkuje wyciskarka wolnoobrotowa może stać się składnikiem wielu ciekawych dań. Przepisy, dzięki którym pulpa z wyciskarki nie pójdzie do kosza to doskonały sposób na jej recykling. Jak wykorzystać reszki z wyciskarki w formie pulpy?

  • Miąższ z wyciskarki, który pozostał po przygotowywaniu różnego rodzaju soków owocowych z powodzeniem sprawdzi się, jako dodatek do różnego rodzaju ciast. Możliwości jest naprawdę bardzo wiele, wszystko zależy od tego, z jakich owoców pozostała pulpa. Poszperaj w sieci, na pewno znajdziesz przepis, który przypadnie Ci do gustu!
  • Dodaj pulpę do swojej porannej owsianki. Kochasz owsiankę z mlekiem i owocami? Jeżeli zwykle do śniadania, którym jest owsianka, pijesz samodzielnie wyciskany przy pomocy wyciskarki sok i masz problem, co zrobić z pozostałą w ten sposób pulpą, wzbogać nią swój posiłek.
  • Dodaj pulpę owocową do swojego koktajlu! Koktajl może z powodzeniem posłużyć Ci, jako zdrowa przekąska, a w zależności od dodanych składników, często okazuje się być nie tylko pyszny, ale przede wszystkim – bardzo sycący. Przepisów na koktajle jest mnóstwo i tak naprawdę w dużej mierze od Twoich indywidualnych upodobań zależy, co ostatecznie dodasz do swojej mieszanki. Pulpa dodana do owocowego koktajlu może ciekawie podkręcić smak połączenia.
  • Pulpę powstałą po przyrządzeniu soku warzywnego możesz natomiast wykorzystać do przygotowania wytrawnego farszu, zwłaszcza jeśli jesteś fanką/fanem kuchni roślinnej i cenisz sobie proste rozwiązania, dzięki którym nic w Twojej kuchni się nie marnuje. Smaczny farsz da się wykorzystać na wiele różnych sposobów: jako nadzienie do tortilli, pieczonych w piekarniku warzyw, farsz do kaczki lub kurczaka, farsz do gołąbków, pierogów itp. To zależy w dużej mierze tylko od Ciebie.

Jeżeli nie chcesz marnować jedzenia, wystarczy, że ruszysz głową. Gotowanie z resztek może być nie tylko doskonałym sposobem na to, by rozsądnie oszczędzać na prowadzeniu domowej kuchni, ale pozwoli Ci również odkryć wiele nowych smaków i rozpocząć swoje kuchenne eksperymenty, których owocem może być mnóstwo smacznych potraw.

REASUMUJĄC: pulpa z wyciskarki wcale nie musi lądować w koszu, jako niepotrzebny odpad! Wręcz przeciwnie, jest wiele ciekawych sposobów, dzięki którym możesz ją wykorzystać przyrządzając różnego rodzaju potrawy. Weź to pod uwagę i następnym razem zastanów się, do czego możesz Ci się przydać miąższ z wyciskarki!