Sezon przeziębień w pełnym rozkwicie, apteki oraz gabinety lekarskie pękają w szwach, a przecież istnieje sposób aby uchronić się przed chorobami wirusowymi. Wystarczy odpowiednio zadbać o odżywienie organizmu. Witaminy i minerały są naturalnym środkiem profilaktycznym, znajdziesz je w świeżym soku z warzyw i owoców.

Połączenie na dziś to białe winogrona, szpinak, bazylia i ananas.

Białe winogrona (glukoza) łagodzą zmęczenie.
Szpinak (żelazo) zapobiega anemii.
Bazylia (wit. C, beta karoten) łagodzi zmęczenie i chroni przed nowotworami.
Ananas (bromelina) wspomaga trawienie.

Bazylia chroni nas przed nowotworami dzięki dużej ilości beta karotenu. Witaminy z grupy B i C zawarte w białych winogronach oraz ananasie pomagają złagodzić zmęczenie. Witamina C wspiera organizm w walce ze zmęczeniem, natomiast witamina A wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo beta karoten posiada właściwości oczyszczające, dlatego chroni organizm przed nowotworami.

Składniki:

  • Białe winogrona 100g
  • Szpinak 40g
  • Bazylia 4g
  • Ananas 220g

Sposób przygotowania

  1. Umyj dokładnie wszystkie składniki. Oddziel winogrona od kiści.
  2. W razie potrzeby pokrój szpinak i bazylię na mniejsze kawałki.
  3. Usuń skórkę i rdzeń z ananasa, pokrój owoc na mniejsze kawałki.
  4. Ustaw manetkę w pozycji zamkniętej, wyciskaj składniki naprzemiennie.
  5. Pod koniec procesu wyciskania ustaw manetkę w pozycji pół-otwartej aby ułatwić oczyszczanie misy z pulpy.