Jesień to czas, kiedy nasz organizm jest wyjątkowo często narażony na choroby. Chłodny wiatr w połączeniu z nawet przelotnym deszczem to gwarantowane przeziębienie. Jest jednak prosty, naturalny sposób na to, by nie dać się przeziębieniu. Imbir bo o nim mowa to w połączeniu z miodem i cytryną świetny sposób na zwiększenie odporności organizmu.

Przedstawiamy bardzo prosty sposób na naturalny syrop imbirowy który można teraz zrobić jeszcze łatwiej dzięki wyciskarce wolnoobrotowej Hurom!

 

Składniki:

  • 300 g imbiru
  • Mała filiżanka miodu
  • Cytryna

 

Sposób przygotowania:

  1. Imbir dokładnie umyj, a następnie pokrój tak, by zmieścił się w komorę wsadową wyciskarki
  2. Wkładaj kawałki imbiru do wyciskarki z drobnym sitem
  3. Gotowy sok imbirowy przelej do garnka, dodaj miód i zacznij gotować
  4. Opcjonalnie: do syropu można dodać trochę cytryny. Gotowy syrop będzie bogatszy w witaminę C
  5. Gotuj do momentu aż mikstura zgęstnieje
  6. Przelej syrop do czystych, wyparzonych słoików i poczekaj aż przestygnie

Gotowy syrop może być w Twojej spiżarni nawet do 3 miesięcy!

Na zdrowie!