Białe winogrona, bogate są w glukozę (cukry proste), bardzo skutecznie zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz wspierają metabolizm i pomagają eliminować niebezpieczne substancje z organizmu. Białe winogrona zawierają dwadzieścia razy więcej potasu niż winogrona czerwone, dlatego są wspaniałym pomocnikiem przy walce z osteoporozą. Tak naprawdę mnóstwo w nich pomocnych substancji.

To wielka zaleta, nie wszyscy lubią soki wieloowocowe, a białe winogrona zawierają wszystko w jednym.

Oczywiście soki tylko owocowe mają więcej cukru, dlatego osoby, które nie chcą spożywać zbyt dużo cukru powinny dodać warzywa. Jednak osobiście, raz na jakiś czas mam ochotę na świeży jednoowocowy sok.

Jednym z moich ulubionych soków jednoowocowych jest sok Hurom z białych winogron (lub czerwonych winogron, jeśli te preferujesz).
Jeśli mam ochotę na bardziej klarowny sok bez miąższu, zakładam sitko do soków klarownych. Taki sok wypijam duszkiem.

W upalne dni, kiedy wolę coś chłodniejszego zamrażam winogrona przez noc a rano lekko rozmrażam po czym wkładam prosto do wyciskarki używając sita do gęstych soków. W rezultacie powstaje gęstszy bardziej miąższowy sok, prawie jak granita tylko 1000 razy lepszy.

Bialy Winogron

Sam zadecyduj, który sposób bardziej lubisz, sugeruję wypróbować obu!

Czego będziesz potrzebować: (na porcję 280ml)

Wyciskarkę wolnoobrotową Hurom
350g białych winogron

Jak zrobić:

  1. Obierz winogrona z łodyżek I umyj każde dokładnie.
  2. Przełóż manetkę na pozycję zamkniętą (close/juice) i zacznij wyciskać sok.
  3. Kiedy większość składników zostanie już przetworzona, przełóż manetkę na pozycję półotwartą/czyszczenie (half-open/clean) aby pulpa wydostała się na zewnątrz.