Właściwości zdrowotne świeżo wyciskanych soków są już powszechnie znane. Coraz większą popularnością cieszą się również soki warzywne, a wśród nich – te otrzymane z kapusty. Jak taki sok sporządzić i jakie są zalety jego regularnego spożywania?

Nie chodzi już tylko o profilaktykę. Coraz częściej wśród lekarzy pojawiają się opinie o leczniczym wpływie warzyw. Jednym z takich specjalistów jest dr Ewa Dąbrowska, twórczyni diety warzywno–owocowej. Tego rodzaju dieta bazuje przede wszystkim na warzywach, owoce stanowią tu jedynie urozmaicenie. Polega ona na żywieniu się wyłącznie produktami pochodzenia roślinnego, zawierającymi niewielką ilość cukrów, przez okres kilku tygodni. Wśród szczególnie zalecanych elementów jest kapusta.

Moc kiszonej kapusty

Mądrość ludowa już dawno temu odkryła wyjątkowe zastosowanie soku z kapusty. Można go przyjmować w dwóch postaciach: surowej i kiszonej. Różnią się wpływem na zdrowie. Najpierw skoncentrujmy się na tej drugiej wersji, która w szczególny sposób wspiera działanie układu pokarmowego na wszystkich jego odcinkach. Sok z kiszonej kapusty, zwłaszcza czerwonej, doskonale sprawdza się jako preparat do płukania jamy ustnej, wzmacniając dziąsła i łagodząc drobne rany i stany zapalne. Ma działanie probiotyczne, co docenić można zwłaszcza podczas kuracji antybiotykowej – wszystko dzięki dużej zawartości laktobakterii. Ponadto usprawnia pracę wątroby i śledziony, jednocześnie łagodząc zaparcia i objawy hemoroidów.

Sok z czerwonej, kiszonej kapusty wpływa pozytywnie na leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Wykazywane działanie przeciwzapalne pomaga również w regeneracji warg ust podczas opryszczki.

Dlatego właśnie warto wypić choćby szklankę soku przed posiłkiem – znacznie przyspiesza pracę układu pokarmowego. Najlepiej spożywać go parę razy dziennie przez kilka tygodni. Dzięki temu nie tylko będzie leczyć objawy, ale również przyczyny danej dolegliwości.

Świeża kapusta na promienną cerę

Sok z białej, świeżej kapusty ma ogromny wpływ na kondycję skóry. Jego stosowanie może wspierać wszelkie kuracje dermatologiczne. Odnotowano, że poprawia napięcie skóry, łagodzi opryszczkę wargową i świetnie radzi sobie z egzemą. Ma również kojący wpływ na oparzenia i odmrożenia. Docenią go również ci, którzy walczą z łupieżem. To zawdzięczamy wysokiej zawartości siarki, która wygładza cerę i hamuje problemy z łojotokiem. Wpływ ma na to również witamina C, którą powszechnie znaleźć można we wszystkich kremach przeciwzmarszczkowych – poprawia bowiem napięcie skóry. W białej kapuście znajdziemy sporo S–Metylometioniny, nazywanej czasem „witaminą U”, która ma kluczowy wpływ dla regeneracji błon śluzowych – to już ukłon w stronę chorych na żołądek, ale i na przewlekłe zapalenie zatok czy nieustanny katar.

Podobnie czerwona kapusta, odświeża cerę i reguluje poziom pH. Często wskazuje się na wysoką w niej zawartość potasu – to dobra wiadomość dla osób zmagających się z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia.

Kapusta – niezależnie od tego, czy wybierzemy białą, czy czerwoną – zawiera cały arsenał witamin: K, E, C, B1, B2, B3, B6 i B12. Do tego jeszcze wysoka zawartość jodu (którego tak nam brakuje, co może wpływać na zaburzenia pracy tarczycy), magnezu, wapnia czy błonnika, a wreszcie beta–karoten. Wszystko, czego tylko trzeba dla utrzymania poprawnego poziomu mikro– i makroelementów w organizmie.

Czy to możliwe, by taki sok wspierał leczenie raka? To już zasługa izocyjanianów, przyspieszających metabolizm estrogenów, co z kolei przekłada się na pracę układu odpornościowego. Ich poziom jest szczególnie wysoki właśnie w soku z surowej kapusty. Ważne jest tu również działanie siarki i witaminy C, które sprawnie usuwają wolne rodniki, przyczyniające się do powstawania chorób nowotworowych. Witamina K czy antocyjany poprawiają zaś koncentrację, co może znaleźć swoje zastosowanie w przypadku osób zmagających się z chorobą Alzheimera. W medycynie ludowej spotykano się z przykładaniem liści kapusty do czoła w formie kompresu. Odnotowuje się również taki wpływ na zdrowie – zarówno w tej postaci, jak i w wersji soku.

Jak przygotować sok z kapusty?

Napój z kapusty niekiszonej przygotowuje się wyjątkowo łatwo – wystarczy umieścić liście w blenderze i dodać wodę. A jeszcze prościej i co ważne – z zachowaniem wszystkich składników odżywczych – można zrobić pełnowartościowy sok; pod warunkiem, że skorzysta się z wyciskarki wolnoobrotowej.  W poszukiwaniu ciekawych doznań smakowych warto dołączyć tam też inne warzywa (jak marchew) czy jabłka. Do czerwonej kapusty świetnie pasować będzie granat. Ponadto spróbować można wyprodukować sok z dodatkiem cytryny.

W przypadku soku z kapusty, który zamierzamy zakisić, warto od razu uwzględnić proporcje. Na pół kilo kapusty przypadać powinny dwie szklanki wody. Można dodać do tego łyżeczkę lub półtorej soli kamiennej – byle nie za dużo! Wszystko miksujemy. Otrzymaną papkę przekładamy do wyparzonego słoika, a następnie odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Potem wystarczy go odsączyć przez sitko.

Sok z kapusty w diecie dr Ewy Dąbrowskiej

Przygotowanie menu w diecie warzywno–owocowej w dobie Internetu nie jest już wyzwaniem. Na wielu prozdrowotnych portalach można się natknąć na świetne przepisy, dopasowane do wymagań postu dr Ewy Dąbrowskiej. Kapusta – ze względu na ilość pozytywnych składników odżywczych, łatwość w przyrządzaniu i niską cenę – powinna na naszych stołach gościć zdecydowanie częściej, a post dr Ewy Dąbrowskiej może być do tego wspaniałą okazją. W wielu rozpisanych w Internecie jadłospisach sok z kapusty również jest uwzględniany.

Tego typu soki szczególnie przypadną do gustu tym, którzy z różnych przyczyn źle znoszą założenia standardowej głodówki warzywno–owocowej, zakładającej jedzenie wyłącznie surowych produktów. Dr Ewa Dąbrowska takim pacjentom zaleca przestawienie się na soki – tu przydatny może okazać się właśnie sok z kapusty. 

Czy warto skorzystać z tej mądrości natury? Właściwości zdrowotne tego tradycyjnego specyfiku mówią same za siebie.